Verbeelding - voelen - denken - doen

Een spiritueel aanbod op het grensvlak van kunst en cultuur, mystiek en ethiek.

In samenwerking met de Sint Norbertusparochie, de Protestantse Gemeente Roosendaal en de Zusters Franciscanessen van Roosendaal

boekje De KapelbergSinds kort is het rijk geïllustreerde boekje ‘OP DE KAPELBERG’ voor €9,95 verkrijgbaar op verschillende plaatsen. Dat zijn het parochiecentrum naast de St.Josephkerk, museum Tongerlohuys en boekhandel de Boekenwurm in de Molenstraat. Ook kunt u het bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het boekje is uitgegeven naar aanleiding van het 125-jarig jubileum van De Kapelberg. Een gezamenlijke inspanning van de Kerkelijke Instelling De Kapelberg en Spirit in Roosendaal. Vanaf december 2021 tot augustus 2022 is het tot stand gekomen. Velen o.a. Bert Klijs, Ad van Wesel, Harrie Schalken, Stefan Tielen en Vincent Schoenmakers hebben een bijdrage geleverd. Daardoor kon een prachtig boekje samengesteld worden door de redactie.

‘OP DE KAPELBERG’ bestaat uit twee delen. Deel 1 verhaalt de geschiedenis van de kapel. Die beslaat de periode van de late Middeleeuwen tot nu. We lezen over de vroegste legenden, over de drie restauraties met ‘Maria in een zeecontainer’ en over het ‘komen en gaan’ van de Mariabeelden waaronder de Zwarte Madonna. Deel 2 belicht de Kapelberg als ‘Pelgrimsoord’. We staan stil bij Koos en Wim Tielen die 50 jaar lang voor de kapel zorgden en bij de huidige zorgdragers. En natuurlijk komen de bezoekers van nu veelvuldig aan het woord. Sommige hebben hun ervaringen in verhaalvorm voor het boekje opgeschreven, van andere hebben we de briefjes afgebeeld die in de kapel op de prikborden zijn achtergelaten.

In museum Tongerlohuys kunt u nog tot en met 27 november een kleine tentoonstelling bekijken over De Kapelberg met o.a. een bijzondere smartenkrans, schilderijtjes, een devotiehoek gewijd aan Maria en getuigenissen op video van de familie Davis en een interview met het echtpaar Onno en Hanneke de Vries.

Van harte bevelen we U het boekje en het bezoek aan het museum aan,
redactie boekje ‘OP DE KAPELBERG’, bestaande uit Marius Broos, Dymph van den Bossche, Marjeet Verbeek en Tineke Engelen