Verbeelding - voelen - denken - doen

Een spiritueel aanbod op het grensvlak van kunst en cultuur, mystiek en ethiek.

In samenwerking met de Sint Norbertusparochie, de Protestantse Gemeente Roosendaal en de Zusters Franciscanessen van Roosendaal

kleiner 1

Zaterdag 23 april 2022 heeft pastoor Marc Lindeijer SJ zo’n 50 iconen gezegend. In de eucharistieviering van 18.30 uur in de O.L.Vrouwekerk aan de Kade ging hij voor samen met diaken Wim Tobé. Tijdens deze viering zong het Zeeuws Byzantijns Koor liederen uit de orthodoxe traditie. Het koor heet ‘Srétenieje’ wat ‘Ontmoeting’ betekent. Dirigent en muzikaal leider is Emilia Tabachnik-Li.

kleiner 2
Aan het begin van de viering liepen de icoonschilders met hun zelfgeschilderde icoon in processie mee naar voren. De meesten van hen hebben het schilderen geleerd van Marieta Rotariu, die al ruim 15 jaar cursisten in Roosendaal begeleidt.
De gehele viering is terug te zien via de livestreamlink

Livestream Iconen Zegening 

winnaar 2022 is Maarten van Boxtel

1kor13 13


Dinsdagavond 12 april was een ieder van harte welkom in de Kruiskerk om zich te laten inspireren door vier preken tijdens alweer de 6de editie van de Preek van de Leek. Dit jaar stond de indrukwekkende passage uit de Eerste Brief van de apostel Paulus aan de Korinthiërs centraal - alom bezongen als hét loflied op de liefde. 
Vier Roosendalers gingen de uitdaging aan om te preken.

Han van Midden, burgemeester van Roosendaal

Han van Midden
Marieke Bouwman, bestuurder van Woonzorgcentrum St. Elisabeth

Marieke Bouwman 2
Jacques van Meel, directeur van Roosendaal danst!

Jacques van Meel
Maarten van Boxtel, oud-docent Norbertuscollege

Maarten van Boxtel


De vakjury bestond uit pastoor Marc Lindijer SJ, pastoraal medewerker Alida van den Maarel en de winnares van vorig jaar, Elly van den Berg.
Maar het publiek koos uiteindelijk Maarten van Boxtel als de winnaar!. De prijs- zo'n 400 euro gegeven door de bezoekers als 'vrije gift'  geschonken - mocht de winnaar besteden aan een goed doel. 
Zang en muziek werden verzorgd door Elly van den Berg en Imelda Hack (piano)
Marjeet Verbeek presenteerde de avond.

Kunstproject ‘Nieuwe Profeten in oude Kruisweg’

De Kruisweg is van alle tijden, maar in Roosendaal worden verleden en heden op een wel heel bijzondere manier samengebracht. De Sint-Norbertusparochie en Spirit in Roosendaal hebben zes lokale kunstenaars uitgenodigd om de Kruisweg in de O.L.Vrouwekerk, afkomstig uit het atelier van Pierre Cuypers, aan te vullen met een moderne profeet in een kunstvorm naar keuze.

De Kruisweg, die dateert uit 1909 en in de jaren 1960 was verwijderd, is in februari opnieuw in de kerk geplaatst. Helaas ontbrak er één paneel, namelijk één van de acht profeten die het lijden van Christus hebben voorzegd.

De zes kunstenaars -

Marion_Vriens.jpg

Marion Vriens,

Corry Olthof 

Corrie Olthof,

Marieta Rotariu

Marieta Rotariu, 

Ineke Stofmeel

Ineke Stofmeel,

Tom Onrust

en Tom Onrust -

zijn uitgenodigd om op het thema ‘Pietà’ die lege plek op eigentijdse wijze profetisch in te vullen.

Lia Reijnders

De afbeeelding van Lia Reijnders is - door het publiek- uitgekozen om de lege plek het komende jaar in te vullen. 

Het boekje met daarin de kunstwerken en ook de toelichtingen van de kunstenaars vindt u hier (pdf boekje)

 

Zwarte Madonna lage resolutie

Van zaterdag 11 juni t/m zondag 2 juni organiseerde Spirit in Roosendaal in de O.L.Vrouwekerk

de expositie: Vele gedaantes van Maria.

Onder katholieken wordt de moeder van Jezus, Maria vereerd als Maagd, als Moeder en als Vrouw in de Hemel. In deze expositie nemen we u mee langs deze gedaantes van Maria. De voorstellingen Maria zijn gegoten in beelden, iconen, vaandels en vaantjes. Ze komen uit Europa, de Lage Landen en Roosendaal en Nispen. Ook brengen ze diverse eigenschappen of namen van Maria tot uitdrukking

Expositie Mariabeelden boekje

2019-03-19 Preek van de Leek: De toren van Babel.

 

toren van Babel

Op dinsdagavond 19 maart was de vierde editie van ‘Preek van de Leek’. Aan de hand van het bekende verhaal over de toren van Babel uit Genesis 11:1-9 gaven Klaar Koenraad, Ilhami Kiliç, Vic Wendel en Joseph Dekkers hun persoonlijke interpretatie.

Lees meer .....