Verbeelding - voelen - denken - doen

Een spiritueel aanbod op het grensvlak van kunst en cultuur, mystiek en ethiek.

In samenwerking met de Sint Norbertusparochie, de Protestantse Gemeente Roosendaal en de Zusters Franciscanessen van Roosendaal

boekje De KapelbergSinds kort is het rijk geïllustreerde boekje ‘OP DE KAPELBERG’ voor €9,95 verkrijgbaar op verschillende plaatsen. Dat zijn het parochiecentrum naast de St.Josephkerk, de VVV, museum Tongerlohuys, boekhandel de Boekenwurm in de Molenstraat en de BLZ. in winkelcentrum Kortendijk. Ook kunt u het bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het boekje is uitgegeven naar aanleiding van het 125-jarig jubileum van De Kapelberg. Een gezamenlijke inspanning van de Kerkelijke Instelling De Kapelberg en Spirit in Roosendaal. Vanaf december 2021 tot augustus 2022 is het tot stand gekomen. Velen o.a. Bert Klijs, Ad van Wesel, Harrie Schalken, Stefan Tielen en Vincent Schoenmakers hebben een bijdrage geleverd. Daardoor kon een prachtig boekje samengesteld worden door de redactie.

‘OP DE KAPELBERG’ bestaat uit twee delen. Deel 1 verhaalt de geschiedenis van de kapel. Die beslaat de periode van de late Middeleeuwen tot nu. We lezen over de vroegste legenden, over de drie restauraties met ‘Maria in een zeecontainer’ en over het ‘komen en gaan’ van de Mariabeelden waaronder de Zwarte Madonna. Deel 2 belicht de Kapelberg als ‘Pelgrimsoord’. We staan stil bij Koos en Wim Tielen die 50 jaar lang voor de kapel zorgden en bij de huidige zorgdragers. En natuurlijk komen de bezoekers van nu veelvuldig aan het woord. Sommige hebben hun ervaringen in verhaalvorm voor het boekje opgeschreven, van andere hebben we de briefjes afgebeeld die in de kapel op de prikborden zijn achtergelaten.

In museum Tongerlohuys kunt u nog tot en met 27 november een kleine tentoonstelling bekijken over De Kapelberg met o.a. een bijzondere smartenkrans, schilderijtjes, een devotiehoek gewijd aan Maria en getuigenissen op video van de familie Davis en een interview met het echtpaar Onno en Hanneke de Vries.

Van harte bevelen we U het boekje en het bezoek aan het museum aan,
redactie boekje ‘OP DE KAPELBERG’, bestaande uit Marius Broos, Dymph van den Bossche, Marjeet Verbeek en Tineke Engelen

Statie1Het boekje 'De kruisweg uit de Sint Janskerk te Roosendaal' gaat over de totstandkoming van de kruisweg en de geschiedenis van de kerk. 
Sinds de Sint Jan in 2003 aan de eredienst onttrokken is, zijn de tekeningen opgeslagen. Als laatste stonden ze op de zolder van Klooster aan Kade. 
De kruisweg verbeeldt de lijdensweg van Christus. De kunstenaar Guido van de Griendt koos in 1962 voor een sobere stijl die mooi aansloot bij de gerestaureerde waterstaatskerk. De Roosendaler Frans de Clerq schreef er rijmteksten bij en schilder Cees UijtdeHaag kalligrafeerde ze als 20-jarige in de barre winter van 1963 op de lambrisering in de kerk.
In het boekje zijn de tekeningen en de rijmteksten afgebeeld. 

Het boekje kost € 9,50 en is te verkrijgen bij het Museum Tongerlohuys, bij de VVV van Roosendaal en bij boekhandel De Boekenwurm (Molenstraat 91).

gevelboekje2Te koop: Boekje 'Gevelsteentjes met Maria in Roosendaal' met twee korte wandelroutes (een door het centrum en de andere route door de wijk Burgerhout) en ook een aantal gevelsteentjes met Maria op andere plaatsen in Roosendaal en Nispen.

Het boekje is verkrijgbaar voor € 8,00 bij parochiekern Emmaüs, St. Josephstraat 2 te Roosendaal (s.v.p. eerst even bellen op werkdagen tussen 9.00-11.30 uur en 13.30-16.00 uur of mailen naar Spirit in Roosendaal

(Het boekje is ook verkrijgbaar bij de VVV van Roosendaal en bij boekhandel De Boekenwurm (Molenstraat 91).

kapelletjesHet boekje 'Kapelletjesroute' is sinds augustus 2014 weer herdrukt en te koop!
Het boekje is verkrijgbaar voor € 9,00 bij parochiekern Emmaüs, St. Josephstraat 2 te Roosendaal (s.v.p. eerst even bellen tussen 9.00-11.30 uur en 13.30-16.00 uur of mailen naar Spirit in Roosendaal

(Het boekje is ook verkrijgbaar bij de VVV van Roosendaal en bij boekhandel De Boekenwurm (Molenstraat 91).