Verbeelding - voelen - denken - doen

Een spiritueel aanbod op het grensvlak van kunst en cultuur, mystiek en ethiek.

In samenwerking met de Sint Norbertusparochie, de Protestantse Gemeente Roosendaal en de Zusters Franciscanessen van Roosendaal

De Kruisweg uit de St.Jan is vaak gedurende de 40-dagentijd te zien. Mocht dat zo zijn dan vindt u hier op deze website de  informatie. Ook via de nieuwsbrief van Spirit in Roosendaal zal dit dan bekend gemaakt worden. Mocht u deze nieuwsbrief toegestuurd willen krijgen, dan kunt u zich daarvoor inschrijven door het sturen van een e-mail met verzoek naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Op deze pagina vindt u wel informatie over de Kruisweg uit de St.Jan.

 

Statie1

Onderstaande link aanklikken:

Kruisweg St. Jan Roosendaal

(Filmpje van ongeveer 7 minuten)

De mooie tekeningen van Guido van de Griendt, gefotografeerd door Tino Lammers, gaan vergezeld van de bijpassende teksten van Frans de Clercq, ingesproken door Leo Lotterman.

Onderstaande link aanklikken:

Kunstenaar Guido van de Griendt     

(Filmpje van ongeveer 12 minuten)

Kunstenaar Guido van de Griendt maakte in 1962 een Kruisweg voor de Sint-Janskerk te Roosendaal. De kruisweg verbeeldt de lijdensweg van Christus. Van de Griendt koos voor een sobere stijl die mooi aansloot bij de toen net gerestaureerde Roosendaalse waterstaatskerk (kerkgebouwen uit de negentiende eeuw die met overheidssteun en onder supervisie van het ministerie van Waterstaat gebouwd zijn). ,,Ik wilde alleen de essentie van het lijdensverhaal van Christus laten zien. Daarom staan er ook nooit meer dan drie mensen op de tekeningen'', zegt kunstenaar Guido van de Griendt over sobere, maar indringende serie van veertien tekeningen.

Onderstaande link aanklikken:

Schilder Cees UijtdeHaag 

(Filmpje van ongeveer 6 minuten)

Schilder Cees UijtdeHaag schilderde de rijmprenten onder de Kruisweg van kunstenaar Guido van de Griendt. De veertien kruiswegstaties hebben tot 2003 in de Sint Jan in Roosendaal gehangen, met op de groene lambrisering eronder de minstens zo aangrijpende gedichten van Roosendaler Frans de Clerq. ,,Een kruisweg in de vorm van een rijmprent'', schreef de Volkskrant destijds over die bijzondere combinatie. Die lambrisering is overigens nog steeds te zien in de Sint Jan, maar nu zonder bijpassende Kruisweg.

Boekje 'De Kruisweg uit de St.Jan in Roosendaal'

Het hele verhaal over de Kruisweg van kunstenaar Guido van de Griendt en van schilder Cees UijtdeHaag is te vinden in het door Spirit in Roosendaal uitgegeven boekje waarvan u hieronder de gehele uitgave vindt in pdf. 

Het boekje De Kruisweg

Het boekje is ook nog te koop. Het kost € 9,50 en is te verkrijgen bij het Museum Tongerlohuys, bij de VVV van Roosendaal en bij boekhandel De Boekenwurm (Molenstraat 91).