Verbeelding - voelen - denken - doen

Een spiritueel aanbod op het grensvlak van kunst en cultuur, mystiek en ethiek.

In samenwerking met de Sint Norbertusparochie, de Protestantse Gemeente Roosendaal en de Zusters Franciscanessen van Roosendaal

 

Maria in Mei in Onze Lieve Vrouwekerk

Mariabeeld
Categorie
Activiteiten
Datum
1 juni 2019 14:00 - 15:30

Maria

en andere vrouwen in de kerk

in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, Kade 23, Roosendaal

 

1. Expositie: Vele gedaantes van Maria

Onder katholieken wordt de moeder van Jezus, Maria vereerd als Maagd, als Moeder en als Vrouw in de Hemel. In deze expositie nemen we u mee langs deze gedaantes van Maria. De voorstellingen Maria zijn gegoten in beelden, iconen, vaandels en vaantjes. Ze komen uit Europa, de Lage Landen en Roosendaal en Nispen. Ook brengen ze diverse eigenschappen of namen van Maria tot uitdrukking, van Sterre der Zee tot Maria Lactans. De expositie is geopend op:
Zaterdag: 11, 18, 25 mei en 1 juni: 14.00-15.30 uur.
Woensdag: 15 mei: 14.00-16.30 uur


woensdag 15 mei om 15.00 uur:

rondleiding voor senioren met demonstratie iconen schilderen

Van 15.00 uur tot 16.30 uur heten we speciaal de senioren welkom voor een ontmoetingsmiddag met een rondleiding. We vertellen over de Mariabeelden, Maria-iconen, vaandels, vaantjes en postzegels. Deze komen voornamelijk uit Europa, de Lage Landen en Roosendaal en Nispen. Diverse eigenschappen of namen van Maria komen tot uitdrukking, van Sterre der Zee tot Maria Lactans.
Demonstratie Iconen Schilderen
Tijdens de middag demonstreert een groep ervaren schilders hoe zij een icoon schilderen. Ook lichten zij hun werkwijze toe en vertellen zij over de specifieke techniek. Volgens de traditie gebruiken zij alleen natuurlijke materialen: hout, krijt, lijm, hars en tempera (verf, bestaande uit eidooier, water en pigmenten van minerale oorsprong) en bladgoud. Maria-iconen als ‘Moeder Gods van de Tederheid’ en andere Maria-iconen vormen een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling.

 
Voor groepen op een ander tijdstip. Afspraak via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2. Viering: Maria met bloemen

Pastor Petra Versnel neemt u mee in een bijzondere Mariaviering langs de Maria- expositie, aanbeden met Rozenkrans, en getooid met bloemen onder begeleiding van Gea Korpel
Woensdag 15 mei: 17.00-18.00 uur

3. Symposium: Met andere ogen


over de inspirerende rol van vrouwen in de kerk tot op heden
Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van pastores Ettes en Versnel.
Woensdag 15 mei: 18.00-22.00 uur


Op 15 mei 2019 is het alweer 10 jaar geleden dat Els Ettes en Petra Versnel-Mergaerts als pastoraal werkster aan de slag gingen in het parochiepastoraat te Roosendaal en Nispen. 10 jaar als vrouwen werkzaam in het pastoraat: dat willen zij graag vieren met een symposium. Rode draad van dit symposium vormt de inspirerende rol van vrouwen in de kerk tot op heden. Intrigerende vragen zijn: Kijken vrouwen met een andere blik naar geloof en kerk? Is hun geloofsbeleving anders te duiden? Hebben vrouwen als gevolg daarvan een eigen rol in het geheel van de kerk? Welke is dat dan? Waar liggen uitdagingen in deze tijd? Wat kan je leren vanuit de geschiedenis voor nu?
Met lezingen van Prof. Dr. Caroline Vander Stichele, ds. Marjo den Bakker, Els Ettes en Petra Versnel.
En muzikale omlijsting door Nanneke Bom (zang) en …..(pianiste)

Programma:

18.00-19.00u: Eenvoudige soepmaaltijd
19.00u: Verwelkoming door Marjeet Verbeek
19.10u: Presentatie door Els Ettes rondom Maria Magdalena
19.25u: Lied ‘I don’t know how to love him’ door Nanneke Bom
19.35u: Lezing door prof. Dr. Caroline Vander Stichele
over inspirerende vrouwen in de kerk
20.20u: Lied ‘Ken je mij’ door Nanneke Bom
20.30u: Co-referaat door ds. Marjo den Bakker
20.45u: Co-referaat door Petra Versnel-Mergaerts
21.00u: Lied ‘Ave Maria’ door Nanneke Bom
21.10u: In gesprek met de aanwezigen
21.30u: Borrel met hapjes
22.00u: Afsluiting avond

Voor de maaltijd en het symposium kunt u zich tot uiterlijk 10 mei opgeven via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

 

 
 

Alle datums

  • Van 11 mei 2019 14:00 tot 2 juni 2019 15:30
    zaterdag

Powered by iCagenda