Verbeelding - voelen - denken - doen

Een spiritueel aanbod op het grensvlak van kunst en cultuur, mystiek en ethiek.

In samenwerking met de Sint Norbertusparochie, de Protestantse Gemeente Roosendaal en de Zusters Franciscanessen van Roosendaal

Kapelberg en Welberg

kapelberg
Categorie
Activiteiten
Datum
10 mei 2022 14:00 - 17:00

Dit jaar bestaat de Kapelberg 125 jaar. Alleen al vanwege haar ligging langs de A17, ingekapseld tussen Borchwerf I en II, is deze veldkapel een unicum in het West-Brabantse religieuze landschap. Toegewijd aan Maria, trekt de kapel nog altijd talloze bedevaartgangers van heinde en ver. Het pelgrimsoord in Welberg, waar Maria in de eerste helft van de vorige eeuw zou zijn verschenen, was een ander lot beschoren. Resoluut maakte Rome in 1951 een einde aan de devotionele praktijken die ontstaan waren rond de ‘valse’ mystieke ervaringen van Janske Gorissen.

Cultuurhistoricus Peter Jan Margry schreef er een boeiende, maar ook kritische studie over: ‘Vurige liefde. Het geheim rond het Bloedig Bruidje van Welberg’. Dinsdagmiddag 10 mei komt hij hierover vertellen in Cultuurhuis Bovendonk.

Voorafgaand schetst stadshistoricus Joss Hopstaken de waarde van West-Brabants religieus erfgoed zoals de Kapelberg. Na Margry’s verhaal laten vicaris-generaal Marc Lindeijer SJ en vicaris Paul Verbeek, beide verbonden aan het bisdom Breda en ieder op eigen wijze gelieerd aan ‘de casus Welberg’, hun licht schijnen op de waarde van het wonderbaarlijke, zoals wonderen en Mariaverschijningen, heiligen en bedevaartgangers.

Spirit in Roosendaal, Erfgoedcentrum Tongerlohuys en Heemkundekring De Vrijheijt Van Rosendale voorzien een fascinerende gedachtewisseling. Ook u krijgt alle ruimte om zich in het gesprek te mengen.

Plaats: Cultuurhuis, Bovendonk 111, Roosendaal

Datum: dinsdagmiddag 10 mei

Tijd: 14.00 - 17.00 uur (inclusief drankje na afloop)

Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 

Alle datums

  • 10 mei 2022 14:00 - 17:00

Powered by iCagenda