Verbeelding - voelen - denken - doen

Een spiritueel aanbod op het grensvlak van kunst en cultuur, mystiek en ethiek.

In samenwerking met de Sint Norbertusparochie, de Protestantse Gemeente Roosendaal en de Zusters Franciscanessen van Roosendaal

 

Film & gesprek: Hors normes

Activiteiten
Hord_normes
Datum: 14 februari 2020 14:00 - 17:00

Hors normes

Vrijdagmiddag 14 februari vertoont Spirit in Roosendaal samen met filmhuis Cinema Paradiso in het Citytheater te Roosendaal de film Hors normes (The Specials), een waar gebeurde en schrijnend urgente, maar ook hartverwarmende en inspirerende film over de opvang van ernstig autistische jongeren én kansarme jongeren. Mijke Mol, in Noord-Brabant al jarenlang werkzaam op dit gebied, zal na afloop vertellen over schrijnende situaties én inspirerende oplossingen in onze regio. Na afloop kunt u met Mijke Mol in gesprek.

 

De film Hors normes uit 2019 van Eric Toledano en Oivier Nakache (de makers van Intouchables) vertelt over Bruno en Malek die zich in Parijs met hart en ziel inzetten voor de opvang van ernstig autistische én kansarme jongeren voor wie binnen de samenleving niet zomaar plaats is. Wanneer ouders en zorginstellingen het echt niet meer weten, geeft Bruno de autistische jongeren een thuis in zijn (joodse) opvanghuis. Zijn (islamitische) vriend Malek begeleidt vanuit zijn organisatie kansarme jongeren uit achterstandswijken naar een zelfstandige en kansrijke plek in de samenleving - onder meer door hen als buddy te koppelen aan de autistische jongeren. Tijdens dit traject wisselen humoristische en confronterende situaties zich af en ontstaan er bijzondere vriendschappen. Het voortbestaan van de organisatie van Bruno komt echter onder druk te staan vanwege financiële tekorten, te weinig opvangplekken én de inspectie die een onderzoek instelt, omdat zijn organisatie een helder protocol mist. Maar ja, de gangbare protocollen bleken juist niet te werken voor deze autistische jongeren. Zij vragen juist om maatwerk!

De film komt uit op een moment dat er in ons land veelvuldig verhalen in de media verschijnen over financiële en personele tekorten in de jeugdzorg met alle tragische gevolgen van dien. Na de film vertelt Mijke Mol over haar ervaring met schrijnende situaties, maar ook met inspirerende oplossingen als het gaat op de opvang van ernstig autistische én kansarme jongeren. Al jarenlang zet zij zich als leidinggevende en coach vanuit diverse zorg- en welzijnsorganisaties in Noord-Brabant (waaronder Koraal, De la Salle en Impegno) in voor de opvang en begeleiding van autistische en kansarme jongeren. Zij werkt vanuit de presentiebenadering, waarin de relatie het uitgangspunt vormt van de zorg. Die benadering ziet ze terug in de film Hors normes. Na afloop kunt u met Mijke Mol en elkaar in gesprek.

Plaats:   Citytheater, Brugstraat 48, Roosendaal        

Tijd:      14.00-17.00 uur, inclusief pauze              

Kosten: € 9,50

 

 

Alle datums


  • 14 februari 2020 14:00 - 17:00

Powered by iCagenda