Verbeelding - voelen - denken - doen

Een spiritueel aanbod op het grensvlak van kunst en cultuur, mystiek en ethiek.

In samenwerking met de Sint Norbertusparochie, de Protestantse Gemeente Roosendaal en de Zusters Franciscanessen van Roosendaal

[data-gutter="2%"][data-nb="1"]:not(.ckadvancedlayout) [data-width="100"] {width:100%;}[data-gutter="2%"][data-nb="1"].ckadvancedlayout [data-width="100"] {width:100%;}[data-gutter="2%"][data-nb="1"]:not(.ckadvancedlayout) .blockck:not(:first-child) {margin-left:2%;}

najaar 2021

Programma Spirit in Roosendaal najaar 2021

afbeelding voorkantmaria magdalena3 

Magdalena van Marlene Dumas

 

Kalender

1 oktober:          Film: The Father                     

6 oktober:         Start: mandala tekenen            

      6 oktober:          Start: Als God renoveert               

10 oktober:        Film: Supernova                      

        10 oktober:        Opening expositie: Sint Jozef        

11 oktober:       Start: mystieke tekstlezing      

            15 oktober:        Start: iconen schilderen                      

15 oktober:        Film: La vita è bella                  

        22 oktober:        Concert: Marc Chagall                      

                       30 oktober:        Excursie: Maria Magdalena (gaat niet door) 

 4 november:    Avond: Maria Magdalena              

                  5 november:      Film: Like father, like son                           

       16 november:   Preek van de Leek (wordt uitgesteld)

    26 november: Minisymposium Sint Jozef (wordt uitgesteld tot 19 mrt. 2022)

28 november: Theater over Bonhoeffer (gaat niet door)

1 december: Start: Adventsretraite                       

                                 

Film & gesprek

In oktober verschijnen in Roosendaal twee ijzersterke en aangrijpende films die ons laten zien hoe emotioneel ingrijpend geheugenverlies, mentaal afscheid en veranderende persoonlijkheid als gevolg van Alzheimer zijn voor zowel patiënt als mantelzorger. Samen met Cinema Paradiso vertonen en bespreken we:

 • The Father (Florian Zeller, Groot-Brittannië/Frankrijk, 2020)

 film the father

Vrijdag 1 oktober om 15.30 uur vertonen we een labyrintisch filmdrama over een vader met Alzheimer. Begint de film als een helder verhaal over een dochter die haar bejaarde vader probeert professionele zorg aan te praten, gaandeweg kruipt regisseur Florian Zeller in het hoofd van de dementerende vader en worden we getuige van zijn alsmaar toenemende mentale chaos.  Nagesprek met geestelijk verzorger Inge Botermans.

 • Supernova (Harry Macqueen, Groot-Brittannië, 2020)

 supernova

Zondag 10 oktober om 11.15 uur vertonen we een liefdevolle roadmovie met Tusker en Sam. Aan alles voel je dat die twee elkaar al twintig jaar kennen. Het schitterende heuvellandschap is één manier waarop de film je in het licht van Tuskers ziekte de mooie dingen in het leven weer iets meer laat waarderen. De andere is de manier waarop stilte wordt gebruikt om emoties en vertrouwdheid te communiceren. Nagesprek met geestelijk verzorger Madeleine Timmermann

Plaats:   Citytheater, Nieuwstraat 2, Roosendaal         

Kosten: € 10.- per film                                                 

Kaartverkoop kan online via: www.c-cinema.nl  

Sint Jozefjaar

Paus Franciscus riep 2021 uit tot het jaar van Sint Jozef. Omdat Sint Jozef patroonheilige is van de Roosendaalse St. Josephkerk geven we ruim aandacht aan deze heilige. 

 • Webinar

In samenwerking met het Sint Franciscus Centrum, het vormingscentrum van het bisdom Breda, zal pastor Petra Mergaerts een webinar verzorgen op 22 september van 20.00 – 21.15 uur. Zij zal dan iets vertellen over haar ontdekkingsreis naar de heilige Jozef aan de hand van zijn portretten in kunst en devotie. Zo geeft zij al een voorproefje op de inleiding die zij later in het najaar zal verzorgen tijdens een mini-symposium geheel gewijd aan Sint Jozef (zie verderop in dit activiteitenoverzicht).

Aanmelding vooraf is noodzakelijk om de Zoom-link te kunnen ontvangen: https://sintfranciscuscentrum.nl/vorming/avonden-online-in-het-kader-van-het-sint-jozefjaar

 • Jozeftentoonstelling

Na vele voorbereidingen openen we op 10 oktober om 14.00 uur een mooie Jozeftentoonstelling in de Sint Josephkerk aan de Sint Josephstraat 4 te Roosendaal. In die tentoonstelling zullen op allerlei wijzen de zeven aspecten van Sint Jozef en zijn patronaten worden belicht: via devotionalia, vaandels, stola, beelden, afbeeldingen, actualiserende fotocollages, getuigenissen, quotes uit bijbelteksten en pauselijke brieven, legendes, een podcast, een kort filmpje.

Tot 8 december 2021 zal deze tentoonstelling elke zaterdag en zondag  van 13.30-16.00 uur geopend zijn; op andere momenten alleen op afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0165-53 46 67 (doordeweeks tussen 9.00-11.30u en 14.00-16.00 uur). Op zondag 24 oktober is de tentoonstelling tussen 14.00 en 15.00 uur alleen in stilte te bekijken. 

De tentoonstelling is vrij toegankelijk, met inachtneming van de dan geldende coronamaatregelen; een vrije gift is van harte welkom.

 • Twee filmmiddagen over vaderschap

In het kader van het Jozefjaar zal Spirit in Roosendaal twee films aanbieden waarin de waarde van vaderschap op indrukwekkende wijze in beeld worden gebracht: op 15 oktober La vita è bella (Roberto Benigni, Italië, 1997) en op 5 november Like father like son (Hirokazu Koreeda, Japan, 2013).

La vita è bella

vita

Italië, 1939. Guido, een levensoptimist, is verliefd op Dora, die als bruid is beloofd aan een fascistische bureaucraat. Zoals in een sprookje ontvoert Guido zijn geliefde op de dag van haar verloving. Vijf jaar later krijgen ze een zoon. Intussen is in Italië de rassenwet in werking getreden en wordt Guido – omdat hij een jood is – samen met z’n zoon naar een concentratiekamp gedeporteerd. Omdat de levensomstandigheden in het kamp erbarmelijk zijn, is Guido vastbesloten zijn zoon tegen alles en iedereen te beschermen. Hij slaagt erin zijn angst te overwinnen en zijn gevoel voor humor te laten zegevieren. Tegen iedereen die niet wil horen vertelt hij dat het leven, ondanks alles, wondermooi is!

Like Father like Son

like father

Vier ouders, twee rijke en twee minder rijke, krijgen van een ziekenhuis te horen dat hun twee zonen bij de geboorte verwisseld zijn. Ze staan voor een dilemma: wie beschouwen ze als hun echte zoon en moeten ze de jongetjes ruilen? Dat melodramatische gegeven over de keuze tussen nature en nurture werkt Koreeda in zijn typisch onderkoelde stijl uit. Like Father, like Son is een film die je juist met z’n terughoudendheid weet te raken. Zoals in de scène waarin de kleine Keita om zich heen kijkt en het gedrag van z’n vader probeert te begrijpen. Weet hij veel van biologie en bloedbanden.

Plaats: Parochiecentrum, Sint Josephstraat 2, Roosendaal

Tijd: 14.00-17.30 uur uiterlijk (inclusief pauze en nagesprek o.l.v. Marjeet Verbeek)

Opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0165-53 46 67 (doordeweeks tussen 9.00-11.30u en 14.00-16.00 uur).

 • De Roosendaalse Bode

Bij het samenstellen van dit parochieblad was het overleg nog gaande met de Roosendaalse Bode om in het najaar enkele weken na elkaar interviews over hedendaagse vormen van vaderschap te laten verschijnen. Denk aan een bonusvader, een vader die vluchteling is of een mantelzorgende vader. Zo hopen we vanuit onze parochie de bredere Roosendaalse samenleving aan het denken te zetten over de diverse rollen van vaders in deze tijd.

 • Mini-symposium                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Het mini-symposium over Sint Jozef is verplaatst naar het voorjaar van 2022.

Op 26 november zal van 14.00 tot 17.30 uur (inclusief drankje) het mini-symposium ‘Met een vaderhart. Sint Jozef in Roosendaal’ plaats vinden. Pastoor Marc Lindeijer SJ zal een inleiding verzorgen over Sint Jozef als ‘heilige om de hoek’. Daarbij zal hij ingaan op de betekenis van heiligheid voor vandaag. Pastoraal werkster Petra Mergaerts zal over haar ontdekkingsreis naar Sint Jozef vertellen aan de hand van zijn portretten in de kunst. Stadshistoricus Joss Hopstaken zal vooral stilstaan bij de plaats die Sint Jozef met name in het verleden heeft gehad in de Roosendaalse samenleving. Musicus Martyn Smits zal het programma op verrassende wijze doorweven met liturgische muziek en liederen gewijd aan Jozef. Marjeet Verbeek presenteert het mini-symposium. Het volledige programma is terug te vinden op de parochiewebsite en op de website van Spirit in Roosendaal.

 • Feestelijke afsluiting Jozefjaar

Het Jozefjaar zal op 8 december om 19.00 uur feestelijk worden afgesloten met een gebedsviering die langs de verschillende staties in de tentoonstelling trekt.

 

Woord, beeld en muziek

Rond Marc Chagall

chagall

“De Bijbel is voor mij de rijkste bron van poëzie. Van jong af aan ging ik op zoek naar de weerspiegeling ervan in het leven en in de kunst.”      

De Joodse kunstenaar Marc Chagall werd geboren in 1887 in Wit-Rusland. Vanwege antisemitisme vluchtte hij in 1922 naar Frankrijk en in 1941 naar de VS. Met terugkerende symbolen schilderde hij het lijden van het joodse volk. Toch ademen zijn schilderijen - Bijbelse meditaties in kleur - vooral levensvreugde, geloof, hoop en bevrijding. Vrijdagavond 22 oktober vertelt ds. Marjo den Bakker over het leven en werk van Chagall en kijken we naar enkele van zijn schilderijen. We luisteren naar teksten uit Genesis, uitgesproken door Ariënne van Baalen en naar verstilde gregoriaanse gezangen door dameskoor Oriënte o.l.v. van Marie-Louise Egbers.  

Plaats:    Mariastede, Theresiastraat ..., Roosendaal          

Tijd:           20.00 uur                           

Kosten: vrije gift                        

Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Excursie & verdieping

Rond Maria Magdalena

 • Zaterdag 30 oktober(gaat niet door): excursie Catharijne Convent met tentoonstelling Maria Magdalena

Ontmoet de mysterieuze Maria Magdalena en haar vele gezichten: van kroongetuige en zondares tot feminist. Ze wordt geassocieerd met de vermenging van seksualiteit, sensualiteit en zonde; een baken van hoop en een feministisch icoon. Ga mee op ontdekkingstocht langs historische bronnen, indrukwekkende schilderijen, hedendaagse beeldende kunst en populaire cultuur.

 • Donderdag 4 november (gaat wel door): Wie was Maria Magdalena? Een “samenvatting”.

Wie in de gelegenheid is geweest om naar de tentoonstelling over deze bijzondere vrouw uit de Bijbel te gaan, is misschien met nog meer vragen dan antwoorden thuis gekomen. In de loop der eeuwen is Maria Magdalena op zoveel verschillende manieren uit- en afgebeeld dat het je het spoor bijster kunt raken: de ene keer als deftige dame, de andere keer als “gevallen vrouw”, tegenwoordig ook als geliefde van Jezus, en na de ontdekking van het evangelie van Maria wordt zij ook als mystica gezien. Wie was zij ooit, en wie is Maria Magdalena voor ons nu? Kitty de Bruin en Els Ettes gaan aan de hand van beelden en teksten graag in gesprek, niet alleen met mensen die de tentoonstelling hebben gezien, maar ook met andere geïnteresseerden.

Plaats:   Klooster aan de Kade, Kade 23, Roosendaal

Tijd:       19.30 – 21.00 uur

Kosten: vrije gift

Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Preek van de Leek  (wordt uitgesteld!)

Tot onze spijt moeten we mededelen dat de Preek van de Leek vanwege de nieuwe corona maatregelen niet doorgaat aanstaande dinsdagavond 16 november. We zouden te laat op de avond met teveel mensen samen komen. Dat is op dit moment niet verstandig. Maar uitstel is geen afstel. We stellen de Preek van de Leek uit naar voorjaar 2022. Wanneer de nieuwe datum bekend is, stellen we u daarvan op de hoogte.

1 Korinthiërs 13

Dinsdagavond 16 november bent u van harte welkom in de Kruiskerk om u laten inspireren door vier preken tijdens alweer de 6de editie van de Preek van de Leek. Dit jaar staat de indrukwekkende passage uit de Eerste Brief van de apostel Paulus aan de Korinthiërs centraal - alom bezongen als hét loflied op de liefde. 

Vier Roosendalers gaan de uitdaging aan om te preken

       Han van Midden      

Han van Midden, burgemeester van Roosendaal   

      Marieke Bouwman 2

Marieke Bouwman, bestuurder van Woonzorgcentrum St. Elisabeth        

     Jacques van Meel

Jacques van Meel, directeur van Roosendaal danst!        

       Maarten van Boxtel

Maarten van Boxtel, oud-docent Norbertuscollege

De vakjury bestaat uit

      Marc Lindeijer

pastoor Marc Lindijer SJ,

      Anita van den Maarel

pastoraal medewerker Alida van den Maarel

en

       Elly van den Berg

de winnares van vorig jaar, Elly van den Berg. 

Maar het publiek kiest uiteindelijk de winnaar!  De prijs is de vrije gift van de avond die de winnaar doneert aan een goed doel van zijn of haar keuze.                           

Zang en muziek worden verzorgd door Elly van den Berg en

     Imelda Hack

       Imelda Hack   (piano)

       Marjeet Verbeek       

Marjeet Verbeek presenteert de avond

Plaats:    Kruiskerk, St. Lucasplein 1, Roosendaal               

Tijd:       19.30-22.30 uur (inclusief drankje na afloop)                                    

 Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Theater over Bonhoeffer  (gaat niet door)

Bonhoeffer

Wie ben ik?

Zondagmiddag 28 november stapt theatermaker Kees van der Zwaard de wereld binnen van Dietrich Bonhoeffer, letterlijk op de vierkante meter in zijn cel. Benieuwd en gespannen zoekend naar het antwoord op de vraag “Wie ben ik?” vocht Bonhoeffer in de gevangenis, met de dood voor ogen, met zichzelf, met God, voor vrijheid, om overgave. Brieven en gedichten zijn getuigen daarvan. Kees van der Zwaard volgt hem op zijn zoektocht, tastend vanuit het besef dat elk mens zijn of haar antwoord heeft op die vraag: “Wie ben ik?”

Plaats:     Kruiskerk, St. Lucasplein 1, Roosendaal

Tijd:        16.00 uur                                         

Kosten: vrije gift

Info en opgave:  www.pgrkruiskerk.nl

Vast cursusaanbod

 • Cursus mandala tekenen

Helma Laanen

Helma Laanen biedt dit najaar een basiscursus mandala tekenen voor iedereen die zin heeft om met het mandala tekenen aan de slag te gaan. Tekenervaring is niet nodig! In de cursus maak je kennis met: Golfbeweging - Stromingsbundels en stromingsbeelden - Spiraal - Lemniscaat - Kleuren en kleurtechnieken - Rechte lijnen & verdeelschema's - spiegelen en vormprincipes. Elke les gaan we met één van de bewegingen uit de mandala aan de slag. Je krijgt achtergrondinformtie en leert zowel intuïtief als vanuit een werkbeschrijving een mandala te maken.

Plaats:    Parochiecentrum, St. Josephstraat 2, Roosendaal    

Data:      woensdag 6, 20 oktober, 3, 17 november, 1, 15 december 2021 en 12, 26 januari 2022          

Tijd:       14.00-16.30 uur                                      

Kosten: € 125,00 (excl. materialen)                              

Info en opgave via: www.mandalakunstopmaat.nl

 • Cursus iconen schilderen

Icoon Maria

U leert iconen schilderen volgens de traditionele schilderkunst en maakt kennis met de theorie achter het schilderen van een icoon.

Begeleiding: Marieta Rotariu                                     

Data:     vrijdag 15, 22 (uitgevallen), 29 (uitgevallen) oktober, 5, 12, 19, 26 november en

               3, 10, 17 december 2021, 7, 14 januari 2022  Tijd: 12.00-15.00 uur  

 en een tweede cursus op

 Data:    zaterdag 16, 23 (uitgevallen), 30 (uitgevallen) oktober, 13, 20, 27 november, 11, 18 december 2021, 

              15, 22, 29 januari, 5, 12 ( reserve) februari 2022  Tijd:  11.00-14.00 uur

 

Plaats: Klooster aan de Kade, Kade 23, Roosendaal 

Kosten: € 265.- plus ongeveer € 45.- materiaalkosten     

Info en opgave via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Cursus mystieke tekstlezing

Petra Galama

“Onze kleding is god, die ons liefdevol induffelt en omwikkelt, rondom rond neerhangend in omhelzing en omsluiting uit tedere liefde, om ons toch maar niet los te laten.”                            

De 14de eeuwse Julianne of Norwich heeft een eigenzinnige kijk op god. Zij ziet nabijheid tot god juist in onze lichamelijkheid en in ons alledaagse leven. Een kijk die in haar tijd verguisd werd en die ons tegenwoordig juist aanspreekt en uitdaagt.

Petra Galama brengt u in gesprek met haar woorden en met elkaar rondom dit ondoorgrondelijke mysterie. Er is alle ruimte voor verbeelding en verwondering.

Plaats:   Parochiecentrum, St. Josephstraat 2, Roosendaal                                                              

Data:     maandag 11 oktober, 1 en 22 november en 13 december

Tijd:      19.30 tot 21.45 uur                   

Kosten: € 40.-

Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via www.spiritwijs.eu

Aanbod Zin in Geloven

 • Als God renoveert

Het boek van de Canadese priester James Mallon Als God renoveert. De parochie van onderhoud naar bloei. (6e druk in ons land) heeft veel losgemaakt: enthousiasme, irritatie en alles daar tussenin.

Ook anderen spreken zich nu uit over de vernieuwing van de Kerk. Kardinaal Jozef De Kesel publiceerde dit jaar Geloof en godsdienst in een seculiere samenleving. En natuurlijk blijft Evangelium Gaudium van paus Franciscus zijn waarde behouden.                                                  

In aanloop naar de conferentie in het bisdom Breda op 25 maart 2022, met James Mallon als gast, wil pastoor Marc Lindeijer SJ graag met parochianen in gesprek gaan over deze verschillende visies. Wat kunnen die voor ons als Kerk in Roosendaal betekenen? De bijeenkomsten zijn om de drie weken. We lezen en bespreken dan samen de boeken van Mallon en De Kesel, en we toetsen deze aan paus Franciscus.                               

De boeken dient u zelf aan te schaffen (nieuwprijs € 25,- en 17,50) en er is plaats voor maximaal 10 deelnemers.

Plaats: Parochiecentrum, St. Josephstraat 2, Roosendaal   

Data:  woensdag 6 en 27 oktober, 17 november, 8 december 2021, 5 en 26 januari, 16 februari en  9 maart 2022                                                     

Tijd:   19.30–21.30 uur                    

Kosten: vrije gift                                                  

Opgave: vóór 1 oktober 2021 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0165-53 46 67  

 • Ignatiaanse Adventsretraite

In de Advent bieden de Jezuïeten een digitale retraite aan onder de titel: Hoop bedriegt niet. Deze retraite volgt de Ignatiaanse spiritualiteit die wordt bepaald door het uitgangspunt dat God gezocht en gevonden kan worden in alle dingen. Gebed en meditatie kunnen je daarbij helpen. Elke dag krijg je een mail. Daarin staat het deelthema van de week, een Bijbeltekst met aanwijzingen en vragen voor je gebed, als handreiking om wat langer stil te staan bij wat de Bijbeltekst met je doet.                             

Aanmelden vóór 28 november voor de digitale retraite via www. ignatiaansbidden.org.                               

Je kunt deze retraite alleen volgen, maar je bent ook uitgenodigd bij wekelijkse groepsgesprekken begeleid door pastoor Marc Lindijer SJ. 

Plaats: Klooster aan de Kade, Kade 23, Roosendaal        

Data:  woensdag 1,  8, 15 en 22 december                 

Tijd:   10.00-11.30 uur                                                 

Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

                   

 Spirituitgaven

 

gevelboekje2

 

Jan Jongmans: Ave Maria. Beelden van Maria op gevels in Roosendaal.
Twee wandelroutes. € 8.

 

kapelletjes 

 

Jan Jongmans: Kapelletjesroute. Fietsroute Mariakapelletjes Roosendaal
en Noorderkempen. € 9.-

 

Statie1

 

Jan Jongmans: De kruisweg uit de Sint Janskerk te Roosendaal. € 9.50

Colofon

Spirit in Roosendaal is een initiatief van de Norbertusparochie, Zusters Franciscanessen van Mariadal en Protestantse Gemeente Roosendaal

Website : www.spiritinroosendaal.nl

Bankrekening NL06 RABO 0153554827 t.n.v. RK Sint Norbertusparochie inzake Spirit in Roosendaal

Postadres: Sint Josephstraat 2, 4702 CW Roosendaal.

Opgave:spiritinroosendaal of mobiel: 0615955443

Contactpersoon: Marjeet Verbeek: 0615955443

Heb lief en doe wat je wilt - Ama et fac quod vis - Augustinus van Hippo

designed by PJM Rademakers